ΠΡΟΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΠΑΝΟΡΜΟΥ στον ΠΥΡΓΟ ΤΗΝΟΥ ΠΡΩΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΠΑΝΟΡΜΟΥ ΤΗΝΟΥ

Ο Πύργος της Τήνου είναι ένα χωριό με μεγάλη ιστορία στην Τέχνη, από όπου προέρχονται σημαντικοί εικαστικοί καλλιτέχνες (Γιαννούλης Χαλεπάς, Νικηφόρος Λύτρας, Νικόλαος Λύτρας κ.α.) και σημαντικοί λαϊκοί καλλιτέχνες και τεχνίτες έργα των οποίων κοσμούν εκκλησίες, ταφικά μνημεία, δημόσια και ιδιωτικά κτίρια. Σημαντικοί  Έλληνες καλλιτέχνες όπως ο Χαλεπάς, ο Φιλιππότης, ο Λύτρας, ο Γύζης, οι Σώχοι, οι Βιτάληδες καθώς και οι σύγχρονοι Γαΐτης, Λαμέρας, Βαρλάμος και άλλοι κατάγονται από την Τήνο.

Το Σχολείο: Το Προπαρασκευαστικό και Επαγγελματικό Σχολείο Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου βρίσκεται στον Πύργο της Τήνου. Είναι Δημόσιο Σχολείο, και Εποπτευόμενος Φορέας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Ιδρύθηκε το 1955 με τον Νόμο 3136, και έχει τους εξής στόχους:

Α. τη διδασκαλία της μαρμαροτεχνίας (Νόμος 3136/1955, ΦΕΚ Α΄/35/16-2-1955 άρθρο1, παρ.2), την οποία διδάσκει με έναν παγκοσμίως μοναδικό τρόπο.

Β. την προετοιμασία των σπουδαστών για την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών: Οι 2 πρώτοι σε σειρά βαθμολογίας απόφοιτοί μας κάθε χρόνο εισάγονται χωρίς επιπλέον εξετάσεις στην ΑΣΚΤ (Νόμος 3136/1955, ΦΕΚ Α΄/35/16-2-1955, άρθρο1 παρ.2, και άρθρο5 παρ.1). Τα λειτουργικά έξοδα του ΠΕΣΚΤΠΤ καλύπτονται μέσω ετήσιας επιχορήγησης από το Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου.

Φοίτηση και πρόγραμμα σπουδών: Η φοίτηση διαρκεί 3 χρόνια, είναι συνεχής και υποχρεωτική. Διδάσκονται 5 μαθήματα: 1. Μαρμαροτεχνία 2. Ζωγραφική/Σχέδιο 3. Γλυπτική 4. Ιστορία Τέχνης 5. Αρχιτεκτονικό Σχέδιο και Αποτυπώσεις. Στο τρίτο και τελευταίο έτος σπουδών εκπονείται και Διπλωματική Εργασία. Το Σχολείο παρέχει στους σπουδαστές τεχνικές και θεωρητικές γνώσεις και αναπτύσσει τη δημιουργικότητα, τη φαντασία και την καλλιτεχνική ευαισθησία τους.

Η εισαγωγή στο ΠΕΣΚΤΠΤ: Οι μαθητές που γίνονται δεκτοί, πρέπει να έχουν αποφοιτήσει τουλάχιστον από το Γυμνάσιο.
Δεν υπάρχει όριο ηλικίας.
Οι μαθητές εισάγονται με Εισαγωγικές Εξετάσεις που διενεργούνται στους χώρους του Σχολείου κάθε Σεπτέμβριο. Οι υποψήφιοι εξετάζονται στο ελεύθερο σχέδιο με κάρβουνο ή μολύβι, σε μία έκθεση ιδεών -συνήθως με θέμα την Τέχνη-, και παρουσιάζουν φάκελο με δουλειά τους, δίνοντας συνέντευξη στο Σύλλογο των Καθηγητών. Συνολικά και στα τρία έτη σπουδών φοιτούν περίπου σαράντα (40) μαθητές.

Παροχές: Το ΠΕΣΚΤΠΤ παρέχει δωρεάν σίτιση στους μαθητές (πρόγευμα, γεύμα, δείπνο) κατά τις εργάσιμες ημέρες σε χώρο σίτισης που διαθέτει. Επίσης λειτουργεί ξενώνας για δύο σπουδαστές οι οποίοι επιλέγονται κατόπιν αιτήσεώς τους, και βάσει εισοδηματικών κριτηρίων. Επίσης παρέχονται τα υλικά που χρησιμοποιούνται για τα μαθήματα κατά τις ώρες του διδακτικού προγράμματος.

Επαγγελματικός προσανατολισμός: Το Προπαρασκευαστικό και Επαγγελματικό Σχολείο Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου είναι γνωστό για την ιστορία του και την προσφορά του στην ελληνική Τέχνη, στην τέχνη του μαρμάρου, και στις αναστηλώσεις και συντηρήσεις των Αρχαιολογικών θησαυρών της Ελλάδας. Οι απόφοιτοι του Σχολείου σύμφωνα με το Οργανόγραμμα του 2018 του ΥΠΠΟΑ (Π.Δ. 4, ΦΕΚ Α΄/7/22-1-2018, άρθρο79 παρ.12) προηγούνται για τον κλάδο ΔΕ Μαρμαροτεχνιτών. Πολλοί απόφοιτοί μας εργάζονται στις αναστηλώσεις, στα μουσεία και στους αρχαιολογικούς χώρους του ΥΠΠΟΑ αναλαμβάνοντας εργασίες υψηλών τεχνικών απαιτήσεων. Από το ΠΕΣΚΤΠΤ βγαίνει η πλειοψηφία των μαστόρων που συντηρούν, αναστηλώνουν, μεταφέρουν τα έργα του Παρθενώνα, της Ολυμπίας, των Δελφών, της Επιδαύρου, των Μυκηνών, της Δήλου, κλπ. Επίσης, οι απόφοιτοι παράλληλα με τη δράση τους ως δημιουργοί έργων εικαστικού, εμπορικού ή και οποιουδήποτε άλλου χαρακτήρα, υλοποιούν και συντηρούν μεταξύ άλλων εκκλησιαστικά έργα από μάρμαρο (καμπαναριά, τέμπλα, προσκυνητάρια κλπ).

Το πτυχίο του ΠΕΣΚΤΠΤ δεν ισοτιμάται με άλλον τίτλο του τυπικού εκπαιδευτικού συστήματος και είναι αδιαβάθμητο.

Σχετικά με τον Πύργο: Ο Πύργος της Τήνου είναι ένα χωριό με μεγάλη ιστορία στην Τέχνη, από όπου προέρχονται σημαντικοί εικαστικοί καλλιτέχνες (Γιαννούλης Χαλεπάς, Νικηφόρος Λύτρας, Νικόλαος Λύτρας κ.α.) και σημαντικοί λαϊκοί καλλιτέχνες και τεχνίτες έργα των οποίων κοσμούν εκκλησίες, ταφικά μνημεία, δημόσια και ιδιωτικά κτίρια. Ο Πύργος με την καλλιτεχνική του παράδοση και την ιστορία του συμπληρώνει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και τη μοναδικότητα του Σχολείου μας. Είναι το κέντρο της ευρύτερης περιοχής της λεγόμενης Έξωμεριάς της Τήνου της οποίας η κουλτούρα και η καλλιτεχνική δραστηριότητα έχουν αναγνωριστεί παγκοσμίως από την UNESCO το έτος 2015.

Για περισσότερες πληροφορίες:
Τηλ.: 2283031225
Website: tinosartschool.gr
Email: pesktpt@yahoo.gr

error: Content is protected !!