ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΠΑΝΟΡΜΟΥ, ΠΥΡΓΟΣ ΤΗΝΟΥ ΠΡΩΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΠΑΝΟΡΜΟΥ ΤΗΝΟΥ

ΠΡΟΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΠΑΝΟΡΜΟΥ ΤΗΝΟΥ
(Π.Ε.Σ.Κ.Τ.Π.Τ.)

Σημαντικοί  Έλληνες καλλιτέχνες όπως ο Χαλεπάς, ο Φιλιππότης, ο Λύτρας, ο Γύζης, οι Σώχοι, οι Βιτάληδες καθώς και οι σύγχρονοι Γαΐτης, Λαμέρας, Βαρλάμος και άλλοι κατάγονται από την Τήνο.

Τοπική καλλιτεχνική παράδοση

Τη μοναδική αυτή παράδοση δεν τη δημιούργησαν όμως και δεν τη συντήρησαν μόνο οι επώνυμοι καλλιτέχνες, αλλά και οι εκατοντάδες ανώνυμοι Τηνιακοί μαρμαράδες που διακόσμησαν με έργα και μνημεία κάθε γωνιά του Ελληνισμού, στα Βαλκάνια, τη Μικρασία, την Οδησσό, την Αλεξάνδρεια και την Αθήνα.

Η Σχολή

Η Πολιτεία, για να τιμήσει και να κρατήσει ζωντανή αυτή την παράδοση ίδρυσε με το ν.3136/1955 το Προπαρασκευαστικό και Επαγγελματικό Σχολείο Καλών Τεχνών, στην ιδιαίτερη πατρίδα των περισσότερων καλλιτεχνών, στον Πύργο της Τήνου.
Η Σχολή βρίσκεται στον Πύργο, σε απόσταση 25 χιλιομέτρων από τη Χώρα (το λιμάνι) της Τήνου, και έχει δημιουργηθεί για να διδάξει καλλιτεχνική Μαρμαροτεχνία.

Πληροφορίες για τη Σχολή – Στατιστικά

Σήμερα στη Σχολή φοιτούν περί τους 40 σπουδαστές και διδάσκουν 5 καθηγητές.

Οι ώρες διδασκαλίας είναι 32 εβδομαδιαίως και μοιράζονται σε 16 ώρες Μαρμαρογλυπτική, 9 ώρες Ζωγραφική, 9 ώρες Γλυπτική, 3 ώρες Αρχιτεκτονικό σχέδιο και 4 ώρες Ιστορία της Τέχνης και Έκθεση.

Στην ΑΣΚΤ Αθήνας και Θεσσαλονίκης φοιτούν περίπου 10 σπουδαστές απόφοιτοι της Σχολής μας.

Δυνατότητες εξέλιξης – σταδιοδρομία αποφοίτων

i. Κάθε έτος 2 απόφοιτοι της Σχολής μας εισάγονται στην ΑΣΚΤ χωρίς εξετάσεις.

ii. Πολλοί από τους αποφοίτους μας αυτή τη στιγμή δουλεύουν στην Ακρόπολη (στις αναστηλωτικές εργασίες), στα Μουσεία (Επιδαύρου, Ολυμπίας, Χίου κ.α) και όπου αλλού εκτελούνται εργασίες αναστήλωσης και συντήρησης-αποκατάστασης αρχαιολογικών μνημείων και χώρων.

iii. Απόφοιτοι της Σχολής μας εργάζονται σαν ελεύθεροι επαγγελματίες αναλαμβάνοντας κάθε είδος μαρμαρογλυπτικής εργασίας. Οι τομείς εφαρμογών είναι πολλοί: Τέμπλα εκκλησιών, άμβωνες, προσκυνητάρια, καμπαναριά, ταφικά μνημεία, αλλά και βρύσες, υπέρθυρα, διακοσμητικά στοιχεία κατοικιών ή άλλων δημοσίων και ιδιωτικών κτιρίων καθώς και οποιοδήποτε αρχιτεκτονικό μέλος έχει σχέση με καλλιτεχνική επεξεργασία του μαρμάρου, με αποκορύφωμα την κατασκευή αγαλμάτων.

Η μοναδικότητα της Σχολής

Στην Ελλάδα, και όχι μόνο, η Σχολή αυτή είναι μοναδική στο είδος της.
Το ποντάρισμα (μέθοδος μεταφοράς από γύψινο αντίγραφο στο μάρμαρο), η χρήση του ματρακά και των υπολοίπων παραδοσιακών εργαλείων για τη λάξευση του μαρμάρου, καθώς και η χρήση του κομπάσου στη Γλυπτική και τη Μαρμαροτεχνία, είναι μερικές από τις διδασκαλίες της.

Ενημερωτικό Σημείωμα για υποψηφίους Σπουδαστές

Α. Στη Σχολή γίνονται δεκτοί απόφοιτοι Λυκείου ή τουλάχιστον Γυμνασίου από όλη την Ελλάδα. Ο αριθμός των εισακτέων καθορίζεται κάθε χρόνο και είναι περίπου 10 έως 15.

Β. Οι εισαγωγικές εξετάσεις γίνονται εντός του Σεπτεμβρίου και η συγκεκριμένη ημερομηνία τους ανακοινώνεται στον ιστότοπο της Σχολής tinosartschool.gr.
Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά είναι:
α) Πιστοποιητικό γέννησης ή οικογενειακής κατάστασης
β) Απολυτήριο Λυκείου ή Γυμνασίου
γ) Αστυνομική Ταυτότητα
γ) Ντοσιέ με έργα του υποψηφίου ή/και φωτογραφίες γλυπτών ή άλλων έργων που να δείχνουν την ιδιαίτερη καλλιτεχνική έφεσή του

Γ. Η διαδικασία των εισαγωγικών εξετάσεων είναι:
α) Διαγωνισμός στο Σχέδιο.
β) Διαγωνισμός στην Έκθεση.
γ) Εξέταση – κρίση του Ντοσιέ.
δ) Συνέντευξη με το Σύλλογο των Καθηγητών.

Δ. Η φοίτηση είναι τριετής και τα διδασκόμενα μαθήματα είναι:
1. Μαρμαροτεχνία
2. Γλυπτική (πηλός, γύψος)
3. Ζωγραφική (σχέδιο, χρώμα)
4. Αρχιτεκτονικό Σχέδιο
5. Ιστορία Τέχνης και  Έκθεση

Ε.Δεν υπάρχουν ξεχωριστά τμήματα και όλα τα μαθήματα είναι υποχρεωτικά.
Η ανελλιπής φοίτηση είναι απαραίτητη λόγω του εργαστηριακού χαρακτήρα των μαθημάτων.
Η Σχολή είναι Δημόσια, αδιαβάθμιτη και ανήκει στο Υπουργείο Πολιτισμού.
Η φοίτηση είναι δωρεάν. Δωρεάν επίσης παρέχονται τα υλικά και η σίτιση (πρωί, μεσημέρι, βράδυ τις πέντε εργάσιμες ημέρες της εβδομάδας).

Μια ιδιαιτερότητα της Σχολής είναι η εισαγωγή χωρίς εξετάσεις στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών των δύο πρώτων κατά σειρά αποφοίτων κάθε χρονιάς.

Για πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε:

Προπαρασκευαστικό και Επαγγελματικό Σχολείο Καλών Τεχνών:
Τηλ: 22830.31225 & 22830.31385
Fax: 22830.31225
Email: pesktpt@yahoo.gr

error: Content is protected !!