Κώμη

– Η επιβλητική και προσφάτως ανακαινισμένη Εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή (στη Μέσα Κώμη) με το υπέροχο βοτσαλωτό προαύλιο (όπου οι νονοί μετά τα βαφτίσια ακόμα πετούν νομίσματα για τα μικρά παιδιά), τις τρεις μαρμάρινες κολώνες με εγχάρακτες επιγραφές των κλασσικών και ελληνορωμαϊκών χρόνων. Η Εκκλησία γιορτάζει στις 29 Αυγούστου όπου παραδοσιακά στήνεται μεγάλο πανηγύρι με τοπικά εδέσματα και νησιώτικο χορό μέχρι πρωίας, στην πλατεία Πλατάνου στο πλάι του ναού. Τη Μεγάλη Παρασκευή, πριν την περιφορά του Επιταφίου, μια γυναίκα και ένας άνδρας του χωριού αναπαριστούν μελωδικά όσο και κατανυχτικά τα Πάθη του Εσταυρωμένου και της Παναγίας, μοναδικό έθιμο που κρατάει χρόνια στην Κώμη.
– Στην Κάτω Κώμη, στη μία από τις εισόδους του χωριού, η Εκκλησία της Παναγίας (γιορτάζει 12 Σεπτεμβρίου με πανηγύρι) καθώς και ο μικρός αλλά τόσο γραφικός δισυπόστατος ναός του Αγίου Ρόκκου και της Παναγίας που τιμάται στις 16 Αυγούστου με τους κατοίκους της γειτονιάς να σερβίρουν παραδοσιακά, χειροποίητα γλυκά και ρακί.
– Τα δυο πηγάδια στην Κάτω και τη Μέσα Κώμη με πλυσταριό (τα οποία είναι σε χρήση ακόμα) και πηγές τρεχούμενου νερού, μαρτυρίες καθημερινότητας άλλων εποχών και απόδειξη της μιας από τις δυο βασικές επωνυμίες της Τήνου: υδρούσα (και φιδούσα). Το ίδιο νερό εκατοντάδες χρόνια τώρα τροφοδοτεί με αυλάκια και κανάλια τις καλλιέργειες του Λιβαδιού.

error: Content is protected !!