Πύργος

Παραδοσιακό Χωριό Πύργος, Τήνος

Καλώς ορίσατε!
Πύργος ένα χωριό, πραγματικό μουσείο!

Ο Πύργος βρίσκεται 27 χλμ. περίπου από τη Χώρα της Τήνου, και είναι ένα από τα μεγαλύτερα και ωραιότερα χωριά της Τήνου, που οφείλει το όνομά του σε μη διασωθέντα οχυρό πύργο.
Το χωριό Πύργος γεννέτητα πολλών καλλιτεχνών όπως των Γιαννούλη Χαλεπά, Νικηφόρου Λύτρα και αποτελεί ένα υπαίθριο αρχιτεκτονικό μουσείο. Στα επί μέρους αξιοθέατα περιλαμβάνονται οι εκκλησίες του Αγίου Δημητρίου και του Αγίου Νικολάου. Στο χωριό των καλλιτεχνών λειτουργούν τρία Μουσεία του και η περίφημη Σχολή Καλών Τεχνών Πανόρμου, τα οποία πρέπει σίγουρα να επισκεφθείτε. Τα τρία Μουσεία: Το σπίτι – μουσείο του Γιαννούλη Χαλεπά, το μουσείο Τηνίων καλλιτεχνών με έργα καλλιτεχνών από το Πύργο και την Τήνο και το νέο μουσείο μαρμαροτεχνίας ή μουσείο μαρμάρου. Στο χωριο λειτουργούν αρκετά εργαστήρια μαρμαρογλυπτικής σύγχρονων μαρμαρογλυπτών.

Φθάνοντας στην είσοδο του χωριού το πρώτο που θα συναντήσετε είναι η μαρμάρινη στάση, ξεκινόντας από εκεί για να μπείτε στο χωριό θα συναντήσετε στα αριστερά σας το πρώτο Μουσείο των Τηνίων καλλιτεχνών με τα έργα τους, και ακριβώς δίπλα το σπίτι – μουσείο του Γιαννούλη Χαλεπά. Συνεχίζοντας προς την πλατεία και αφού θαυμάσετε το μαρμάρινο ξινάρι με τρεχούμενο νερό στο δρόμο σας για το Μουσείο Μαρμάρου και τη Σχολη Καλών Τεχνών θα συναντήσετε την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου και το κοιμητηριο το κοιμητήριο του Πύργου – θα μπορούσε να αναφερθεί και ως υπαίθρια γλυπτοθήκη – όπου μπορείτε να θαυμάσετε γλυπτά έργα όπως, επιτύμβιες ανάγλυφες πλάκες με διάφορα διακοσμητικά θέματα, αγαλματίδια, προτομές κλπ.

Στα επί μέρους αξιοθέατα περιλαμβάνονται οι εκκλησίες του Αγίου Δημητρίου και του Αγίου Νικολάου, τα εργαστήρια των σύγχρονων καλλιτεχνών μαρμαρογλυπτικής και ξυλογλυπτικής, οι μαρμάρινες βρύσες κ.α. Σίγουρα μετά από αυτή τη βόλτα ένας καφές ή ένα γαλακτομπούρεκο κάτω από τη σκια του πλάτανου στην πλατεία είναι ότι πρέπει για να χαλαρώσετε, να ξεκουραστήτε και να πάρετε ανάσα για την συνέχεια.

Στον Πύργο λειτουργούν ενοικαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα. Ο επισκέπτης μπορεί να βρει, φαρμακείο, εστιατόρια, καφέ, ζαχαροπλαστεία, φούρνος, κρεοπωλείο, internet καφε, καταστήματα με τουριστικά είδη και ψιλικά όπως και μίνι μάρκετ.

Ο Πύργος είναι η έδρα της Ιστορικής Κοινότητας Πανόρμου, ανήκει διοικητικά στον Δήμο Τήνου – Δημοτικό Διαμέρισμα Πανόρμου.

Information

Find More  

Directory

Find More  

Articles

Find More  

Λευτέρης Βαλάκας

Ο Λευτέρη Βαλάκας γεννιέται στις 8 του Μάη του 1944 στον Πύργο της Τήνου από τον Αντώνη και την Σοφία (το γένος Σελεπέ). Σπούδασε γλυπτική αρχικά στην Προπαρασκευαστική Σχολή Καλών Τεχνών στον Πύργο της Τήνου, όπου μαθαίνει την τέχνη στο μάρμαρο και στη συνέχεια στην ΑΣΚΤ με δάσκαλο το Θ. Απάρτη. Συνέχισε στο Παρίσι, στην École de Beaux-Arts. Ξεκίνησε με …

Continue reading  
error: Content is protected !!