Περάστρα

Παραδοσιακό Χωριό Περάστρα, Τήνος

Καλώς ορίσατε!
Από τα πλέον γραφικά χωριά της Τήνου, ονομάστηκε έτσι διότι αποτελούσε το πέρασμα από τα λεγόμενα Κάτω Μέρη του νησιού προς τη Χώρα. Ολιγοπληθής αλλά πραγματικά όμορφη και ατμοσφαιρική η Περάστρα μεταφέρει τον επισκέπτη σε μια άλλη εποχή. Σήματα κατατεθέντα του χωριού αποτελούν τα δυο πετρόκτιστα γεφύρια, το παλιό ερειπωμένο λιοτρίβι, ένας από τους πιο περίτεχνους περιστεριώνες της Τήνου, εποχής 1927 με θρησκευτική θεματολογία, το λαγκάδι με τα νερά που κατεβαίνουν από το μεσαιωνικό χωριό Λάζαρο ευαρεστώντας τις ενδημικές πάπιες, οι 13 νερόμυλοι κατά μήκος της λαγκαδιάς (όπου οι κάτοικοι των γύρω χωριών έφερναν το σιτάρι για άλεσμα). Φυσικά δε λείπουν τα παραδοσιακά σπίτια με τις αυλές και τα κατώγια, οι ασβεστωμένοι δρόμοι, οι βρύσες με το τρεχούμενο νερό και οι παραδοσιακές Καθολικές εκκλησιές, του Αγίου Γεωργίου (ανάμεσα στα δυο γεφύρια) και της Παναγίας των Αγγέλων που γιορτάζουν αντιστοίχως την επομένη του Πάσχα και τον Δεκαπενταύγουστο. Η τελευταία μάλιστα έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης για τη συγγραφή ομώνυμου μυθιστορήματος.
Η Περάστρα προσφέρεται για περίπατο με κατεύθυνση προς την Κώμη (για τους λιγότερο μυημένους πεζοπόρους) και μονοπάτι προς τα Λουτρά στη σκιά των αιωνόβιων βελανιδιών. Το χωριό προσεγγίζεται με αυτοκίνητο και από τις δύο πλευρές του όμως δεν είναι δυνατή η κυκλοφορία οχημάτων εντός. Τη ρουτίνα της ήρεμης ζωής «σπάνε» το πανηγύρι του Αγίου Γεωργίου, με ψητά, ρακί και γλυκά καθώς και μια γιορτή, που αναβιώνει τα γλέντια του παρελθόντος στο χωριό και, διοργανώνεται από τον σύλλογο στα μέσα καλοκαιριού για τους κατοίκους και επισκέπτες.
Πάντως, ακόμα και σε αυτό το ειδυλλιακό και ήσυχο φυσικό περιβάλλον, που ο χρόνος δείχνει να μην έχει αγγίξει παρά ελάχιστα, παρέχεται η δυνατότητα φιλοξενίας σε ενοικιαζόμενα δωμάτια για απόλυτη χαλάρωση.

Η Περάστρα ανήκει διοικητικά στον Δήμο Τήνου – Δημοτικό Διαμέρισμα Κώμης.

error: Content is protected !!