Ιστέρνια

Παραδοσιακό Χωριό Ιστέρνια (Υστέρνια), Τήνος

Καλώς ορίσατε!
Τρία χλμ. μετά την Καρδιανή, σε ωραία φυσική τοποθεσία, είναι τα αμφιθεατρικά κτισμένα Ιστέρνια, χωριό καλλιτεχνών και ναυτικών, με αξιόλογα αρχιτεκτονήματα. Στο χωριό λειτουργεί το Μουσείο Ιστερνιωτών Καλλιτεχνών, όπου εκτίθενται σημαντικά έργα γνωστών γλυπτών (Λ. Σώχου, Ιακ. Μαλακατέ κ.ά.) Αμφισβητείται έντονα εάν η ορθή γραφή της ονομασίας, είναι Ιστέρνια ( από το Cisterna = στέρνα, δεξαμενή) ή Υστέρνια (από το ύστερος).
Μετά τον όρμο του Αγίου Ρωμανού και μέχρι τα Ιστέρνια υπάρχουν αρκετές γραφικότατες παραλίες, για κολύμπι και για ψάρεμα. Όμως, είναι δύσκολα προσβάσιμες από τον επαρχιακό δρόμο, λόγω της μεγάλης κλίσεως του εδάφους, εκτός από εκείνες του Γιαννάκη, των Καλυβίων, του Όρμου Ιστερνίων και του Σχοινακιού.
Στο χωριό Ιστέρνια λειτουργούν:
Ενοικιαζόμενα δωμάτια, εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ και παντοπωλεία. Επίσης λειτουργεί εργαστήριο μαρμαρογλυπτικής.

Τα Ιστέρνια ανήκουν διοικητικά στο Δήμο Τήνου – Δημοτικό Διαμέρισμα Ιστερνίων.

Articles

Find More  

Λευτέρης Βαλάκας

Ο Λευτέρη Βαλάκας γεννιέται στις 8 του Μάη του 1944 στον Πύργο της Τήνου από τον Αντώνη και την Σοφία (το γένος Σελεπέ). Σπούδασε γλυπτική αρχικά στην Προπαρασκευαστική Σχολή Καλών Τεχνών στον Πύργο της Τήνου, όπου μαθαίνει την τέχνη στο μάρμαρο και στη συνέχεια στην ΑΣΚΤ με δάσκαλο το Θ. Απάρτη. Συνέχισε στο Παρίσι, στην École de Beaux-Arts. Ξεκίνησε με …

Continue reading  
error: Content is protected !!