Σπήλαια στην Τήνο

Η Τήνος διαθέτει αρκετά ενδιαφέροντα σπήλαια, μερικά από τα οποία αποτελούν αξιόλογους βιότοπους. Παραθέτουμε στη συνέχεια μια πολύ σύντομη περιγραφή τους.
1. Το σπήλαιο των Γαστριών. Βρίσκεται ένα χιλιόμετρο περίπου δυτικά του Tinos Beach Hotel (Κιόνια) και η είσοδός του σχηματίζεται ανάμεσα στα παραθαλάσσια βράχια του ομώνυμου ακρωτηρίου. Έχει μήκος 50 μ. περίπου. Στο εσωτερικό του υπάρχει ιδιόμορφο ημικυκλικό κτίσμα. Πλήθος επιγραφών έχει χαραχθεί στους μικρούς θόλους και τις πλευρές του διαδρόμου εισόδου και των διακλαδώσεων μέχρι το σημείο που ανοίγεται ο μεγάλος θάλαμος. Οι επιγραφές είναι ανορθόγραφες και διαφόρων εποχών. Από τις επιγραφές αυτές προκύπτει η ύπαρξη σ’ αυτό, κατά την βυζαντινή περίοδο, κάποιου ναού αφιερωμένου προφανώς στον Άγιο Στέφανο. Το σπήλαιο παρουσιάζει εξαιρετικό γεωλογικό και ιστορικό ενδιαφέρον.
2. Η Μυγοσπηλιά ή Καμμένη Σπηλιά. Βρίσκεται στο μέσο της βόρειας ακτής της Τήνου, αρκετά χιλιόμετρα βορειοδυτικά του χωριού Αετοφωλιά, όπου υψώνεται ο ορεινός όγκος Καστέλλα- Καλανίστα. Έχει μήκος 55 μ. περίπου και η είσοδος της ανοίγεται προς την ακτή και σε αρκετό ύψος από την επιφάνεια της θάλασσας. Έχει δύο εισόδους: μια ευρεία προς το επάνω μέρος και μια στενή, χαμηλότερα. Μόνον έρποντας μπορεί κανείς να εισέλθει. Στο εσωτερικό της υπάρχουν πολλά οστά, γυναικοπαίδων κυρίως, καθώς και σμήνη από πράσινες μικρές μύγες και απειράριθμα μυρμήγκια. Και αυτό παρουσιάζει έντονο γεωλογικό, ιστορικό και εντομολογικό ενδιαφέρον.
3. Ο Δρακόλακας. Βρίσκεται 4 χλμ. περίπου ανατολικά του χωριού Πλατιά και 1 χλμ. περίπου νότια του κόλπου Βαθύ. Ο επισκέπτης εισέρχεται από μια διάβαση βραχώδη και ανώμαλη και κατεβαίνει σε βάθος μερικών μέτρων, όπου βρίσκεται σ’ ένα θάλαμο αρκετά ευρύχωρο, που καταλήγει σ’ ένα λάκκο.
4. Το σπήλαιο του Βρέκαστρου. Βρίσκεται στην ανατολική ακτή του ομώνυμου λοφίσκου, 3 χλμ. ανατολικά της πόλεως. Η θάλασσα εισχωρεί μέσα στο σπήλαιο, βάθους 5 μ. περίπου, και δύναται κανείς να εισπλεύσει με βάρκα.
5. Το σπήλαιο των Βουλισμένων. Βρίσκεται στην ανατολική ακτή, στην ομώνυμη τοποθεσία, 1 χλμ. Περίπου νότια της Φανερωμένης. Το δάπεδό του είναι βραχώδες και στο εσωτερικό φωλιάζουν αγριοπερίστερα.
6. Το σπήλαιο της Κιθάρας. Βρίσκεται 3 χλμ. περίπου βόρεια του σπηλαίου των Βουλισμένων και η θάλασσα εισχωρεί σ’ όλο το βάθος του (6μ.). και σ’ αυθτο φωλιάζουν αγριοπερίστερα.
7. Το σπήλαιο των Φουρνακίων. Βρίσκεται στον ομώνυμο όρμο, ανάμεσα στα ακρωτήρια Παππάργυρος και Αξαχωπός της βορειανατολικής ακτής, και η θάλασσα εισχωρεί και σ’ αυτό σ’ όλο το βάθος του (6μ.). στο βάθος του υπάρχει πηγή με γλυκό νερό.
8. Τα σπήλαια της Σπηλιάς. Βρίσκονται 1 χλμ. δυτικά του κόλπου της Λιβάδας, ανάμεσα στα ακρωτήρια Φερό Κρημνό και Διασφάη. Από τη διάβρωση των κυμάτων έχουν σχηματισθεί πέντε συνεχόμενα, σπήλαια, από τα οποία τα δυο μεγαλύτερα έχουν βάθος 20-40 μέτρων τουλάχιστο, κατά το γνώστη τους Γιάννη Κοντοφριό. Σε μια από τις σπηλιές υπάρχει πηγή με γλυκό νερό. Συχνάζοντο μέχρι πρόσφατα από φώκιες.
9. Το σπήλαιο Κρούφτρες. Βρίσκεται βόρεια του Φαλατάδου, στην περιοχή του βουνού Φλάμπουρο, σε μια χαμηλότερη ξεχωριστή κορυφή που φέρει την ονομασία Κρούφτρες, και η πρόσβαση στην είσοδό του, όπως και στο εσωτερικό του, απαιτεί πολλή προσοχή.
10. Το σπήλαιο Μουρούνια. Βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του ομώνυμου μικρού ακρωτηρίου, στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού. Έχει βάθος 15 μ., στο οποίο μπορεί να εισχωρήσει και μικρό σκάφος αναψυχής.
11. Το σπήλαιο Κουφαγρέλι. Βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του νησιού, 3 ν. μίλια περίπου δυτικά του λιμανιού του Πανόρμου, μεταξύ των ακρωτηρίων Παριανού και Δόρδιας, όπου σχηματίζεται ορμίσκος. Στο βάθος του ορμίσκου και στην τοποθεσία Κουφαγρέλι κείται το σπήλαιο βάθους 6 μ. περίπου.
12. Τα σπήλαια Πανόρμου και Καμάρας. Βρίσκονται και τα δυο στο βορειοδυτικό άκρο του κόπου του Πανόρμου, κοντά στο μικρό ακρωτήρι Καμάρα. Το πρώτο ανακαλύφθηκε το 1854, κείται μέσα σε λατομείο μαρμάρου και χωρίζεται σε δυο θαλάμους με αξιόλογη διακόσμηση. Το δεύτερο έχει βάθος 4 μ. και στο εσωτερικό του μπορεί να εισπλεύσει βάρκα.
Πάντως, όσοι επιθυμούν να εξερευνήσουν τα σπήλαια των βόρειων και ανατολικών ακτών του νησιού, πρέπει να το επιχειρήσουν μόνο με πολύ καλές καιρικές συνθήκες και εφόσον δεν προβλέπεται σύντομη μεταβολή του καιρού.

error: Content is protected !!