Ξωκκλήσια, εξωκκλήσια στην Τήνο

Η Τήνος αποτελεί ένα μοναδικό ίσως – λαμβανομένου υπόψη και του μεγέθους της – στον κόσμο εκθετήριο εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής, στην οποία αποκορυφώνεται η ευαισθησία της λαϊκής τηνιακής ψυχής. Στην Τήνο μπορείτε να βρείτε και να θαυμάσετε πάνω από 800 εξωκκλήσια (ξωκκλήσια) τα οποία βρίσκονται διασκοπρισμένα σε όλο το νησί κόντα ή μακριά από χωριά και οικισμούς. Μαζί με τις εκκλησίες, ο συνολικός αριθμός τους πρέπει να ξεπερνά τις 1.000.

Ξωκκλήσια, εκκλησίες με τα καμπαναριά τους, περίτεχνα φτιαγμένα χρησιμοποιώντας, κατ’ απαράμιλλο τρόπο, την ανατολική και δυτική τεχνοτροπία ( ορθόδοξα και καθολικά ) τα επιχώρια υλικά – μάρμαρο κ.α. – και το μεράκι του, ο Τήνιος λαϊκός τεχνίτης, κατασκεύασε ναούς που αποτελούν πραγματικά κομψοτεχνήματα.

Πρέπει εξάλλου να επισημανθεί το πλήθος των φορητών εικόνων και των τοιχογραφιών, διάσπαρτων σε όλους τους ναούς και τα ξωκκλήσια του νησιού.
Η συστηματική μελέτη των εκκλησιών και των καμπαναριών της Τήνου δεν έχει ακόμη πραγματοποιηθεί, ούτε είναι έργο εύκολο, λαμβανομένου υπόψη του όγκου του αριθμού των εκκλησιών και της διασποράς τους στο χώρο.

Εδώ θα σας παρουσιάσουμε μερικά ξωκκλήσια με ιδιαίτερο ενδιαφέρον όπως της Παναγίας Σπηλιώτισσας, σε απόσταση 2 χλμ. από την Κώμη αλλά σε δυσπρόσιτη τοποθεσία, και η Αγία Αικατερίνη του Τσικνιά, καθώς και εκείνα της Παναγίας στην Κακιά Σκάλα, της Αγίας Υπακοής στην Καλλονή, της Αγίας Αναστασίας στον Κουμιάδο, και της Αγίας Παρασκευής κοντά στο Σκλαβοχώρι.
Τέλος, στην ανατολική πλευρά της Τήνου, ακριβώς κάτω από τον Τσικνιά, βρίσκεται το μεγάλο προσκύνημα ορθοδόξων και καθολικών της Παναγίας της Φανερωμένης, σε μαγευτική τοποθεσία. Το καθολικό προσκύνημα εορτάζει της α΄ ή β΄ Κυριακή μετά τις 15 Αυγούστου, το ορθόδοξο στις 23 Αυγούστου. Η πρόσβαση γίνεται από χωματόδρομο που αρχίζει μετά τη Στενή. Η θέα του πορθμού Τήνου – Μυκόνου  από εδώ είναι μαγευτική!

error: Content is protected !!