Γεώργιος Βιτάλης

Γλύπτης (Υστέρνια Τήνου 1835 - Αλεξάνδρεια 1901)

Γεώργιος Βιτάλης, γλύπτης

Ο Γεώργιος Βιτάλης γεννήθηκε το 1935 στα Υστέρνια της Τήνου. Στα 15 του ο πατέρας του, εργολάβος οικοδομων, τον πήρε στην Σμύρνη ως βοηθό. Ως ανήσυχο πνεύμα, και στοχεύοντας ψηλότερα, ο Γεώργιος έφυγε κρυφά από την Σμύρνη για την Αθήνα. Εκεί βρήκε τον θείο του Γεώργιο Φυτάλη, ο οποίος είχε εργαστήριο μαρμαρογλυπτικής και ήταν καθηγητής γλυπτικής στο Πολυτεχνείο. Έτσι δούλεψε και σπούδασε γλυπτική δίπλα στον θείο του. Μετά από τις επταετείς σπουδές του βραβεύτηκε κατά τις εξετάσεις και στάλθηκε από την Βασίλισσα Αμαλία στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του Μονάχου. Σπουδάζοντας πέντε χρόνια στο Μόναχο κατάφερε να διαπρέψει και να του απονεμηθεί το παράσημο της Αξίας από τον βασιλιά Λουδοβίκο, ο οποίος του ζήτησε να παραμείνει ως καθηγητής των Καλών Τεχνών στην Ακαδημία του Μονάχου.

Διακαής όμως πόθος του ήταν να επιστρέψει στην Ελλάδα, κάτι που έκανε και εγκαταστάθηκε στη Σύρο, μετά από πρόταση του Δημάρχου της Ερμούπολης Βαφειαδάκη. Έτσι ίδρυσε εργαστήριο μαρμαρογλυπτικής στην Σύρο, όπου παρέμεινε για τριάντα χρόνια και κατασκεύασε πολλά αξιόλογα έργα, που βρίσκονται στο νεκροταφείο και τις πλατείες της πόλης. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του τα πέρασε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.

Είναι έργα σε φυσικό μέγεθος που παριστάνουν τον Ορφέα, τον Πάρη, το Θησέα, τον Βάκχιδα, τον Οιδίποδα, τον Έκτορα, την Ερμούπολη, τον Κανάρη και κόσμησαν τις αίθουσες στα ανάκτορα της Βασίλισσας Όλγας, της Σοφίας Τρικούπη και του Στέφανου Σκουλούδη, όπως και πολλά τέμπλα ναών μεταξύ των οποίων και του αγ. Νικολάου στην Ερμούπολη όπου θεωρείται από τα σπουδαιότερα στην Ελλάδα.

Το 1881 κέρδισε το διαγωνισμό για το μνημείο του λόρδου Βύρωνα στο Μεσολόγγι και σε αντίστοιχο διαγωνισμό του 1883 για τον ανδριάντα του Άγγλου πολιτικού και ένθερμου υποστηρικτή του ελληνικού αγώνα Ουίλιαμ Γλάδστων. Ο Βιτάλης είχε επισκεφθεί τον Γλάδστωνα στην Αγγλία, προκειμένου να μελετήσει από κοντά τη μορφή του. Η κατασκευή του ανδριάντα ολοκληρώθηκε το 1886, ενώ τα αποκαλυπτήρια έγιναν στις 24 Ιουνίου 1900. Έχει τοποθετηθεί πάνω σε βαθμιδωτό βάθρο στο προαύλιο του Πανεπιστημίου Αθηνών. Προς το τέλος της ζωής στην Αλεξάνδρεια όπου ζούσε φιλοτέχνησε τον ανδριάντα του Γεωργίου Αβέρωφ. Απεβίωσε στην Αλεξάνδρεια το 1901.

Τα έργα του βραβεύτηκαν με χρυσά και αργυρά μετάλλια στις εκθέσεις των Ολυμπίων, της Ρώμης και του Παρισιού.

error: Content is protected !!